فصل قبلی

کتاب امثال سلیمان

فصل اول

ارزش حکمت

۱گفتار حکیمانه سلیمان ـ پسر داود، پادشاه بنی اسرائیل. ۲این گفتار حکیمانه  به شما کمک می کند تا حکمت و نصیحت خوب را تشخیص بدهید و گفتار عاقلانه را بفهمید. ۳به شما یاد می دهد که چطور عاقلانه و با عدالت و انصاف و امانت زندگی کنید. ۴این گفتار حکیمانه به اشخاص بی تجربه حکمت می آموزد و جوانان را به افرادی لایق و کاردان تبدیل می کند. ۵‏-۶این گفتار حکیمانه، حتی حکمت دانشمندان را زیادتر کرده و افراد تحصیل کرده را راهنمایی می کند تا بتوانند معنی گفتار حکما و مسائل مشکل دانشمندان را درک نمایند.

نصیحت به جوانان

۷ترس خداوند، ابتدای حکمت است، اما مردم نادان ارزش حکمت و ادب را نمی دانند.

۸ای پسر من، نصیحت پدر خود را بشنو و تعلیمات مادرت را فراموش مکن. ۹تعلیمات آن ها مانند تاج عزت و جلال بر سر تو و گردنبند زیبایی و افتخار بر گردنت خواهند بود.

۱۰فرزندم، وقتی گناهکاران کوشش می کنند تو را فریب دهند، تسلیم نشو. ۱۱اگر بگویند: «بیا با هم متحد شویم تا یک نفر را بکشیم و کمین کنیم تا خون بی گناهان را بریزیم، ۱۲بیا تا مثل قبر آن ها را زنده زنده قورت کنیم و مانند مرگ بر سر آن ها نازل شویم، ۱۳هرگونه اموال گرانبها به دست می آوریم و خانه های خود را از اموال دزدی پُر می کنیم. ۱۴بیا باهم همدست شویم تا هرچه بدزدیم با هم تقسیم کنیم.»

۱۵فرزندم، با آن ها در یک راه مرو و از آن مردم دوری کن. ۱۶چونکه پای آن ها به خاطر شرارت می دود و برای ریختن خون شتاب می کند. ۱۷انداختن دام در مقابل چشمان یک پرنده کار بیهوده ای است. ۱۸اما این قبیل افراد، برای خود دام می نشانند، دامی که خودشان در آن هلاک خواهند شد. ۱۹دزدی، عاقبت باعث هلاکت دزد می شود. سرنوشت کسانی که با قتل و غارت زندگی می کنند، هلاکت و نابودی است.

ندای حکمت

۲۰حکمت در کوچه ها و در جاده ها با آواز بلند همه را صدا می زند. ۲۱در دروازۀ شهرها و هر جائی که مردم دور هم جمع می شوند، فریاد می کند:

۲۲«ای مردم نادان، تا کی می خواهید احمق باشید؟ تا به کی می خواهید از مسخره کردن دانش لذت ببرید؟ تا به کی مردم احمق از حکمت نفرت می کنند؟ ۲۳وقتی شما را صدا می کنم گوش بدهید. پندهای خوبی می دهم و آنچه می دانم به شما می آموزم. ۲۴چندین بار من شما را صدا کردم، نیامدید. دستهای خود را به طرف شما دراز کردم، پروا نکردید. ۲۵نصایح مرا نپذیرفتید و نخواستید که شما را اصلاح کنم. ۲۶پس، وقتی گرفتار شوید، به شما می خندم و هنگامی که دچار ترس و وحشت شوید، شما را مسخره می کنم. ۲۷وقتی ترس مثل طوفان به شما حمله کند و مصیبت مانند گردباد، دور شما را بگیرد، وقتی که به تنگدستی و پریشانی دچار شوید. ۲۸آن وقت مرا صدا خواهید کرد ولی جواب نخواهم داد. همه جا به دنبال من خواهید گشت، ولی مرا نخواهید یافت، ۲۹زیرا شما هرگز به حکمت توجه نکردید و از خداوند اطاعت ننمودید. ۳۰هیچ وقت با من مشورت نکردید و به نصیحت های من توجه ننمودید. ۳۱بنابراین، آنچه کاشته اید درو خواهید کرد و اعمال شما، شما را گرفتار می سازد. ۳۲مردم نادان که حکمت را قبول نمی کنند، نابود می شوند و بی توجهی آن ها، خود شان را هلاک خواهد کرد. ۳۳اما کسانی که به من گوش بدهند در آرامش زندگی خواهند کرد و از هیچ چیزی نخواهند ترسید.»

فصل قبلی

مطالب مرتبط

چرا در دل با خود می‌جنگید؟

چرا در دل با خود می‌جنگید؟ (آرامش و شادی در مسیح)
دوست عزیز؛ ابلیس هر صبح تلاش می‌کند تا انسان را از ضعف خودش غافلیگر کرده تا آنچه هستید و تصور می‌کنید از خود تا اخر روز ناراضی بمانید. او در پی این می‌باشد که؛ با افکار منفی؛ با دروغهای پی در پی ذهن شما را با چیزهای منفی گرم سازد؛ تا با وسوسه‌ها چشمی و ذهنی بر علیه خود اعلام جنگ درونی کنید. ابلیس می‌خواهد که ما را از محبت خدا و نور و نجات عیسی مسیح دور نگاه کند. پس بهتر خواهد بود که به خدای محبت که سرچشمه سلامتی و آرامش است بچسپید تا چشمان تان به زیبایی‌های خلقت او باز شود. از روح خدا کمک بطلبید تا با ایمان از خدایی که سرچشمه سلامتی است شما را قوت و هدایت کند.

برنامه رادیویی با خواندن آیه ۷ (۳۰ دقیقه)

آیا خدا قهر است؟

آیا خدا قهر است؟ (باشما)
خدای متعال که آفریدگار ماست، به قلب‌های ما نگاه می‌‌کند. نیتی پنهان ما برای او آشکار است. خدای قادر مطلق به روزه و بسته کردن دهن ما نیاز ندارد. او از هرکدام ما عمل می‌‌خواهد نه گفتار بی عمل. خدای پدر از ما قلب بی آلایش می‌‌خواهد، قلب فروتن و حلیم می‌‌خواهد. دست از قتل، فریب و ریا بکشید و ارادی او را در زنده گی خویش انجام بدهید. آنجاست که روزه و دعای تان برایش مهم می‌‌گردد.

برنامه رادیویی با خواندن آیه ۷ (۲۹ دقیقه)

قربانیان آلوده گی هوا بیشتر از قربانیان جنگ

قربانیان آلوده گی هوا بیشتر از قربانیان جنگ (رنگ زندگی )
مشکل آلوده‌گی آب و هوا در کشور و به خصوص در کابل به شکل دو بُعدی است. در افغانستان به دلیل سوخت مواد غیرمعیاری و استفاده از ذغال و پلاستیک، هوای داخل و بیرون خانه‌ها به شکل جدی آلوده است. می‌‌‌‌‌زان تلفات ناشی از آلوده‌گی آب و هوا بیش‌تر از جنگ و ناامنی است. خطرات آلوده‌گی آب و هوا در داخل خانه‌ها بسیار جدی است. می‌‌‌‌‌زان تلفات ناشی از آلوده‌گی آب و هوا در داخل خانه‌‌ها نسبت به بیرون زیاد‌تر اس، و زنان و کودکان قربانی اصلی این نوع آلوده‌گی آب و هوا هستند. آلوده گی آب و هوا از چالش عمده شهروندان است که سالانه صد‌ها تن در اثر آلوده گی هوا دچاری بیماری‌های کشنده می‌‌‌‌شوند. خصوصأ از کابل نشینان قربانی می‌‌‌‌گیرد. زمین یگانه خانه مشترک ماست! خداوند آنرا خوب و پاک آفرید، پس باید آنرا پاکیزه نگهداریم. چه باید صورت بگیرد تا هوای آلودۀ کابل دوباره پاک و صاف گردد؟

برنامه رادیویی با خواندن آیه ۷ (۲۹ دقیقه)

بچه‌های شیفته‌ی جنگ؛ بیش از ۱۰۰ افغانی می‌دهد تا بکُشد

بچه‌های شیفته‌ی جنگ؛ بیش از ۱۰۰ افغانی می‌دهد تا بکُشد (رنگ زندگی )
در بسیاری از گیم زون‌ها یا ویدیو گیم خانه‌ها در کابل سر بزنید، احساس می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنید که در میدان جنگی تمام‌عیار قرار دارید. فیر می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. صداهایی پراگنده و نامفهوم به گوش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌رسد و گاه این صداها به جیغ بدل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. صدای سلاح‌های سبک و سنگین، تانک، موترهای غول‌پیکر. در این گیم خانه‌ها بیش‌ترین بازی‌های را که کودکان و نوجوانان به آن تمایل دارند، بازی‌های جنگی است. بازی‌هایی که در آن‌ها، فیر می‌‌‌‌‌‌‌‌شود، سلاح به کار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌رود و آدم کشته می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. این تیپ گیم‌های جنگی، علاوه‌ بر صدمه‌های جسمی بر کودکان، به روان آنان نیز تأثیر منفی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد. استفاده از این بازی‌ها توسط کودکان، باعث می‌‌‌‌‌‌‌‌شود که آنها علاقه‌ی بیش‌تر به خشونت پیدا کنند و غریزه‌ی خشونت در آن‌ها رشد یابد.

برنامه رادیویی درباره آیه ۱-۵ (۲۹ دقیقه)

برق نُه قرضدار بزرگ شرکت برشنا قطع شد

برق نُه قرضدار بزرگ شرکت برشنا قطع شد (رنگ زندگی )
شرکت برشنا به ادامه‌ی کمپین جمع‌آوری صرفیه برق، در یک اقدام بی‌سابقه لین برق شماری از افراد بلندپایه حکومتی و «زورمندان» را قطع کرد. شماری از افراد دولتی و غیر دولتی، ۱۱ میلیارد افغانی در سراسر کشور از شرکت برشنا بابت صرفیه برق قرضدارند. در دولت بودن و زوزمند بودن به معنی این نیست که از همه چیز رایگان استفاده کرد و خود را بالاتر از قانون قرار دهند. چطور می‌‌‌‌‌توانیم یک فرد مفید برای جامعه و کشور خود باشیم؟

برنامه رادیویی درباره آیه ۷ (۲۹ دقیقه)

عدۀ از وکلای پیشین تاکنون اسلحه و  امکانات دولتی شانرا تسلیم نکرده اند

عدۀ از وکلای پیشین تاکنون اسلحه و امکانات دولتی شانرا تسلیم نکرده اند (رنگ زندگی )
بسیاری از وکلای که در انتخابات اخیر رأی بدست نیاوردند، حاضر نشدند که سلاح و دیگر امکانات دولتی را که در دوری وکالت شان در اخیتار داشتند، به شورای ملی برگردانند. به اساس قانون مقامات حکومتی با پایان یافتن وظایف رسمی شان باید امکانات دولتی که در اختیار دارند را به نهادهای مربوطه تسلیم دهند.

برنامه رادیویی درباره آیه ۷ (۲۸ دقیقه)

کارزار جمع آوری سیم کارت های غیرقانونی دوامدار باشد

کارزار جمع آوری سیم کارت های غیرقانونی دوامدار باشد (رنگ زندگی )
وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی اخیرأ، کارزار جمع‌آوری سیم‌کارت‌های غیرقانونی در جاده‌ها را آغاز کرد. شهروندان کابل علاوه‌ بر استقبال از این عمل، خواستار دوام‌دار و مکانیزه شدن این پروسه هستند. باید بر‌اساس شیوه‌ای مشخص، شبکه‌های مخابراتی مجبور به جلوگیری از فروش سیم‌کارت‌های‌شان در جاده‌های شهر شوند. اجازه دادن به شبکه‌های مخابراتی برای فروش سیم‌کارت‌های‌شان در جاده‌ها و فعال کردن این سیم‌کارت‌ها، ریشه‌ی اصلی ای معضل به شمار می‌‌روه. با قانونمند ساختن فروش سیم کارت‌ها، دزدان و جنایتکاران نمیتوانند از آن سوی استفادۀ کنند.

برنامه رادیویی درباره آیه ۷ (۲۸ دقیقه)

اسید پاشی بالای دو دختر هراتی

اسید پاشی بالای دو دختر هراتی (رنگ زندگی )
دو دختر در «گرده پارک ترقی» هرات از سوی افراد ناشناس اسید پاشیده شده است. این دو دختر فرشته و یکتا احمدی، دختران امین‌الله احمدی یکی از فعالین مدنی در هرات‌اند. پولیس بعد از یک ساعت به محل رسیده است.

برنامه رادیویی درباره آیه ۷ (۲۹ دقیقه)

اطفال و پرورش اطفال

اطفال و پرورش اطفال (باشما)
برخورد محبت آمیز والدین با فرزندان، تاثیر به سزایی بالای تربیه و پرورش اطفال دارد. والدین باید فرزندان خود را به تأدیب و نصیحت خداوند تربیت نمایند. باید به فرزندان خود نحوه اطاعت کردن را آموزش دهند، تا اینکه زمانی که آنها بزرگ شدند، بتوانند خدا را اطاعت و خدمت نمایند. علاوه بر آن، وظیفه دیگر والدین این است که آنها را محبّت کنند و با ملایمت با فرزندان خود رفتار نمایند. آنها باید اطفال خود را با نرمی تأدیب کنند. والدین نباید بی دلیل باعث خشم و عصبانیت اطفال خود گردند. بلی لازم است که فرزندان خود را به نحو احسن تربیت نماییم، ولی هدف ما از این تأدیب و نصیحت، باید همیشه منفعت آیندۀ اطفال را به دنبال داشته باشد.

برنامه رادیویی درباره آیه ۱۰-۱۸ (۲۷ دقیقه)

ترس خداوند

ترس خداوند (نسیم پرستش)
مفهوم ترس به‌ معنای احترام به خدا و عهد اوست که باید در اعتماد و اطاعت در مقابل خدایی که وفاداری و امانت خود را به قوم برگزیده‌اش نشان داده به ظهور ‌رسد. ترس خداوند به‌عنوان هدف نهایی حکمت قلمداد شده است.

برنامه رادیویی بیشتر در مورد آیه ۷ (۳۰ دقیقه)

آیا خدا قهر است؟

آیا خدا قهر است؟ (باشما)
خدای متعال که آفریدگار ماست، به قلب‌های ما نگاه می‌‌کند. نیتی پنهان ما برای او آشکار است. خدای قادر مطلق به روزه و بسته کردن دهن ما نیاز ندارد. او از هرکدام ما عمل می‌‌خواهد نه گفتار بی عمل. خدای پدر از ما قلب بی آلایش می‌‌خواهد، قلب فروتن و حلیم می‌‌خواهد. دست از قتل، فریب و ریا بکشید و ارادی او را در زنده گی خویش انجام بدهید. آنجاست که روزه و دعای تان برایش مهم می‌‌گردد.

برنامه رادیویی بیشتر در مورد آیه ۲۰-۳۳ (۲۹ دقیقه)

زبور، امثال، و غزل های سلیمان

زبور، امثال، و غزل های سلیمان (داستان های كتاب مقدس برای اطفال)
کتاب مزمور را بنام کتاب تسبیحات، دعا و اشعار نیزیاد می‌کنند. اکثر این کتاب در زمان زندگی داود و بعد از آن نوشته شده است. در این کتاب، داستان قوم اسرائیل در قالب شعر بیان شده است و همچنان روحیه مردم را در غمها و خوشی‌ها به تصویر کشیده است. این کتاب ۱۵۰ فصل دارد و ما را می‌آموزد که چگونه در هر حالت شکرگزار خداوند باشیم. مردم اسرائیل اشعار شان را از این کتاب گرفته اند، بعد از این کتاب، کتابی دیگری بنام امثال هست که اکثر آن به وسیله سلیمان نوشته شده است.

برنامه رادیویی شامل آیه ۱-۳۳ (۳۰ دقیقه)

کلام خدا حیات می‌بخشد

کلام خدا حیات می‌بخشد (کلام خدا برای شما )
کلام خدا زنده است که ما را زندگی می‌بخشدعیسی مسیح هرگاه با عده ای از مردم سخن می‌گفت از حکایت یا مَثَل‌ها استفاده می‌کرد. این مثل‌ها تشویقی برای درک حقیقی کلام خدا برای همه مردمی که در پی آن صادقانه در جستجو هستند آشکار می‌شود.

برنامه رادیویی شامل آیه ۷-۱۰ (۳۰ دقیقه)

مشکلات مسافرینی مسیر هرات-کابل

مشکلات مسافرینی مسیر هرات-کابل (رنگ زندگی )
سفر از طریق زمین از ولایت هرات تا به کابل برای بسیاری‌ها مثل عبور کردن از هفت خوان رستم است. این موضوع باعث شده که بازار فروش تکت‌های شرکت‌های هوایی به شدت گرم شده و تجارت شان را روی مردم اغلب فقیر انجام بدهند. بسیاری از کسانیکه به سفر‌های پر خطر زمینی تن می‌دهند، توانایی پرداخت تکت‌های 100 دالری هرات- کابل را ندارند و مجبور می‌شوند 17 ساعت را از طریق راه‌های پر خطر و زمینی طی کنند. مسافرین از چوکی‌های موتر، شکایت داشتند، چون فاصله بین دو چوکی بیش از حد کم بود و واقعا بسیار سخت و دشوار است که 17 ساعت را، با فاصله‌ بسیار کم و نزدیک این چوکی‌ها سپری کرد، ولی راهی دیگری نبود باید طاقت داشت تا سفر کنید.

برنامه رادیویی شامل آیه ۷ (۲۹ دقیقه)

در آرزوی یکجا شدن

در آرزوی یکجا شدن (رنگ زندگی )
انسان‌ها در جریان زندگی، مهارت و دانش، کسب می‌نمایند. با استفاده از این دانش و تجربه، حتا می‌توانند برای مشکلات دیگران راهی حلی و برای مداوا بیماری‌های دیگران طبیب شوند. ولی جای تعجب است که این چنین افراد، برای دیگران هر کاری انجام داده می‌توانند. مگر قادر نیستند برای درد خود درمانی، و برای مشکل خود راه حل منطقی بیابند. از شما دوست عزیز خواهش می‌کنیم که به این برنامه گوش دهید، تا اصل مطلب را دریابید. تشکر!

برنامه رادیویی شامل آیه ۷ (۲۹ دقیقه)

امثال ۱: ۷-۱۴

امثال ۱: ۷-۱۴ (آرزوی دل)

برنامه رادیویی شامل آیه ۷-۱۴ (۲۹ دقیقه)

کلام خدا در مورد جوانان چه میگوید؟

کلام خدا در مورد جوانان چه میگوید؟ (باشما)

برنامه رادیویی شامل آیه ۱۰-۱۹ (۲۹ دقیقه)

امثال ۱۵:۱-۱۹

امثال ۱۵:۱-۱۹ (آرزوی دل)

برنامه رادیویی شامل آیه ۱۵-۱۹ (۲۹ دقیقه)